Jessie J :)

sobota, júla 26, 2008

Prvá pomoc zvieratkám

V krízových chvíľach môže život našich zvieracích miláčikov závisieť len od duchaprítomnosti človeka.
Pes sa aj napriek varovným výkrikom vrhne doprostred rušnej križovatky, ak na jej druhej strane zacíti sučku, ktorá má obdobie párenia. Mačka zase aj napriek dobrej výchove poobhrýza jedovatý ibištek a potom trpí.

Tepnové krvácanie
Pri tepnovom krvácaní je najdôležitejšie zastaviť krvácanie. Spoznáte ho tak, že krv je bledočervená a strieka z rany, ktorá pulzuje. Pripravte si pre poranené zviera škrtidlo. Mačka ani psy nemajú na končatinách dostatok svaloviny a škrtidlo tak pritlačí cievu ku kosti, preto je dobré škrtidlo mierne povoliť každých 15 až 20 minút.

Kolaps z tepla
V letnom období hrozí zvieratám prehriatie, a to najmä psom, ktorí často cestujú s majiteľmi v aute. Bohužiaľ, nie je výnimkou, že zvieratá čakajú v rozpálenom interiéri vozidla. Teplota v aute môže stúpať vysokou rýchlosťou, v priebehu 2 až 3 minút dosiahne 70 a viac stupňov. Výdrž psa potom závisí od toho, či majiteľ nechal aspoň pootvorené okienko a takisto od typu plemena. V prípade rasy ako buldog alebo bostonský teriér nastáva prehriatie veľmi rýchlo. Pes nemá potné žľazy, takže všetko teplo musí vydať dýchaním a odparením vody z vyplazeného jazyka. Zviera, ktoré je na pokraji kolapsu z prehriatia, silno dýcha, sliní a zamdlieva. Hrozí mu zrútenie. Prvá pomoc pozostáva z podávania tekutín, polievania psa vlažnou a postupne stále chladnejšou vodou. Môžete ho takisto prikryť mokrými uterákmi.

NAJČASTEJŠIE ÚRAZY MAČIEK:
- pád z výšky
- otrava
- obarenie
- cudzie teleso v krku
- šok sprevádzajúci poranenie
- zviera sa topí
Kitty 2
NAJČASTEJŠIE ÚRAZY PSOV:
- zrážka s motorovým vozidlom
- pohryzenie iným psom
- cudzie teleso v krku
- otrava
- zásah elektrickým prúdom
- šok sprevádzajúci poranenie
Puppy 2

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Čo máš radšej? Cicu alebo psíka ? Alebo Murka ? :D

F.

Michelle povedal(a)...

to F. : hmmm....ťažko povedať...všetkých mám rovnako rada aj napriek tomu, že sa nevenujem každému rovnako...