Jessie J :)

nedeľa, mája 04, 2008

Akné

Tak, aby sa nepovedalo (aj keď sa to už hovorí xix), že na mojom blogu mám len somarinky, rozhodla som sa, že sem dám aspoň jeden múdry príspevok o (myslím si) veľmi rozšírenej téme.

Akné postihuje až 80 percent chlapcov a dievčat v najcitlivejšom veku. Iba zanedbateľné percento nemá žiadnu formu akné. „Ľahká forma postihuje 20 percent mladých, zvyšok zápasí s rozvinutejšou formou akné. U dievčat sa začína už okolo 10. roku, u chlapcov okolo 12 až 13 rokov a trvá do 20. až 30. roku života. Jeho forma je veľmi individuálna a nedá sa predvídať,“ tvrdí dermatovenerologička MUDr. Eva Škutilová. Ak sa však s ťažkým akné pasovali rodičia, je viac ako isté, že to zdedia aj ich potomkovia.
Dá sa vyliečiť?
Dospeláci sa často iba usmejú a mentorsky prehodia: hormóny sa rozhodli zviditeľniť, patrí to k mladosti ako prvé rande či prvý bozk a nedá sa s tým nič robiť. Je to naozaj tak? Kožní lekári sa zhodujú, že nie. Medicína má dnes veľa možností, ako akné liečiť a vyliečiť.
Vyrážky poznačia aj dušu
Aj keď akné nepredstavuje závažné ohrozenie zdravia, jeho stredne ťažká a ťažká forma môže viesť k vážnym psychologickým problémom a k trvalému zjazveniu. Mladému človeku sa zdá, že nič nie je dôležitejšie ako jeho neriešiteľný problém s kožou.„Zanedbanie potrebnej liečby vedie k nenapraviteľným zmenám na koži i psychike chorého. Nielen u mladých, ale aj v dospelom veku je akné neželaným hendikepom s dlhotrvajúcimi komplexmi a psychickou traumou,“ zdôraznila MUDr. Škutilová.
Kedy vyhľadať odborníka?
Akné netreba zanedbať, dôležité je zachytiť ochorenie včas. Pri ľahkej forme, ak sa sem-tam objaví vyrážka, ktorá spontánne zmizne, stačí bežné kozmetické ošetrenie. Vtedy je šanca, že obdobie puberty a dospievania mladí zvládnu bez trvalých následkov. Ak ide o ťažšie a rozvinuté akné, treba zájsť za kožným lekárom. Vtedy je tiež dôležitá spolupráca a disciplína pacienta, inak liečebný efekt nie je zaručený. Liečba akné závisí od rozsahu ochorenia a od toho, ktoré prejavy prevládajú. Ak prevládajú uhry, používajú sa iné prípravky, ak sa tvoria aj zapálené a hnisavé vyrážky, treba v liečbe použiť antibiotiká.
Neničte sa pred zrkadlom
Stále platí zásada: ruky preč od akné. Vyrážky by sa nikdy nemali drasticky vytláčať prstami či nechtami doma pred zrkadlom. Pri neodbornom zákroku sa môže vytlačiť len časť obsahu vyrážky a zvyšok tlakom vtisnúť hlbšie pod kožu, zápal sa môže ešte rozšíriť a mechanickým i neodborným vytláčaním sa podráždi aj okolitá koža. Až 99 percent dievčat si v snahe zbaviť sa vyrážky nechtami likviduje povrchovú časť kože do takej miery, že sa vytvoria chrasty. „Ak si ju zoškrabujete, z pôvodnej nezahojenej chrasty sa vytvorí nová.Vzniká začarovaný kruh. Škody na pleti sú nesmierne, často desivé a nenapraviteľné. Pri čistení aknóznej pleti netreba ani experimentovať a skúšať zaručené techniky kamarátov,“ varuje kožná lekárka.
Vitamíny proti akné
Akné možno ovplyvniť aj vyváženou skladbou stravy. Podporný efekt na liečbu ochorenia môžu mať aj antioxidanty, vitamíny a minerálne látky. Medzi ne patrí napríklad selén, zinok, betakarotén, vitamíny B6, C a vitamín E. Každý z nich má v organizme svoju úlohu a spolu posilňujú prirodzenú obranyschopnosť pokožky, čím ju môžu chrániť aj pred vznikom akné. Pomáhajú aj rôzne výživové doplnky s vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi, ktoré dostať v lekárni.
(zdroj : zoznam.sk)

Žiadne komentáre: