Jessie J :)

utorok, mája 27, 2008

Láska

- intenzívny emociálny pocit náklonnosti k nejakej osobe SmileyCentral.com
- väzba k určitej osobe (najčastejšie opačného pohlavia) založená na silnej telesnej, duchovnej a/alebo duševnej príťažlivosti, spravidla spojená so želaním byť s danou osobou spolu (napr. láska k partnerovi, platonická láska, láska na prvý pohľad)
- sexuálny styk (napr. heterosexuálna láska)
- silný citový vzťah k veci, myšlienke a pod. (napr. láska k peniazom, láska k zdraviu (pohode), láska k prírode, láska k jedlu, láska k športu, láska k vlasti

Je veľa foriem lásky a veľa typov milujúcich. Láska existuje vo všetkých kultúrach a typ lásky existujúci v danej kultúre naznačuje individuálne chápanie, čo láska je. Rôzni ľudia hodnotia rôzne typy lásky odlišne. Láska je abstraktná a existuje okolo nej mnoho otázok.

Láska medzi ľuďmi (interpersonálna) Husband And Wife
Interpersonálna láska je láska medzi ľuďmi a znamená oveľa viac ako len to, že sa niekto niekomu veľmi páči. Hoci sú pocity obvykle vzájomné, môže vzniknúť aj neopätovaná láska. Interpersonálna láska existuje obvykle v interpersonálnych vzťahoch, napr. medzi pármi, členmi rodiny a priateľmi. Ale ľudia často vyjadrujú lásku k iným osobám aj mimo týchto vzťahov, napr. rôznymi darmi alebo dobrovoľníctvom.

Niektoré prvky často prítomné v interpersonálnej láske:
Náklonnosť: uznanie druhého
Prepojenosť: uspokojovanie základných emocionálnych potrieb
Vzájomnosť: keď je láska vzájomná
Záväzok: snaha udržať lásku
Emocionálna intimita: zdieľanie emócií a pocitov
Príbuzenstvo: rodinné väzby
Vášeň: sexuálna túžba
Fyzická intimita: zdieľanie osobného priestoru
Starostlivosť: snaha pomôcť

Sexuálna energia môže byť najdôležitejším prvkom určujúcim formu vzťahu. Zatiaľčo sexuálna príťažlivosť často podnecuje novú väzbu, sexuálny vzťah je považovaný za nežiadúci alebo nevhodný v určitých väzbách lásky. Mnoho etických systémov odsudzuje sexuálne vzťahy medzi členmi rodiny, u detí alebo mimo záväzného vzťahu. Ale existuje mnoho spôsobov vyjadriť vášnivú lásku bez sexu. Náklonnosť, emocionálna intimita a vzájomný záujem sú obvyklé u príbuzných a priateľov všade vo svete. Beating Heart

Žiadne komentáre: