Jessie J :)

štvrtok, augusta 30, 2007

Srdce

Povery či príslovia o srdci pozná hádam každý. Ale čo je pravdy na tom, že srdce môže naozaj prasknúť od žiaľu, alebo že sa tak rozbúchalo láskou, že išlo doslova vyletieť z tela? Je možné, že na niektorých nezmyselne znejúcich tvrdeniach je predsa len zrnko pravdy.
Beating Heart
Srdce môže prasknúť od žiaľu
Na tomto tvrdení je zrnko pravdy. V citovo vypätej situácii dochádza k naštartovaniu núdzových pochodov v organizme. Zrýchlený pulz zaťažuje srdcovú svalovinu, čo môže zapríčiniť infarkt. Pri ňom dochádza k zjazveniu svaloviny srdca a takto oslabená stena môže, našťastie len vzácne, pri emóciách aj prasknúť.
Srdce sa silno rozbúcha láskou
Ani toto vyjadrenie nie je úplne nezmyselná povera. Silné búšenie srdca v čase zamilovanosti je možné dokonca aj medicínsky vysvetliť. Súvisí so stresom, ktorý nám v dávnych dobách pomáhal prežiť v divočine a loviť korisť. Stres totiž dokázal vybičovať organizmus do maximálneho výkonu. Rovnaké mechanizmy v tele však vznikajú aj vtedy, keď nelovíme mamuta, ale vyhliadnutého partnera.
Od strachu by sa v ňom krvi nedorezal
Toto porekadlo skrýva absolútnu pravdu. Opisuje stiahnutie periférnych ciev, ktoré zásobujú „nedôležité“ časti tela tak, aby boli prednostne zásobené predovšetkým srdce, pľúca a mozog. Týmto sa zabezpečí, aby v prípade poranenia boli čo najmenšie straty krvi. Podobne sa ľudský organizmus prejavuje aj v okamihu strachu.

Žiadne komentáre: