Jessie J :)

utorok, januára 08, 2008

Prečo prinášajú šťastie?

Kominár
Ochráni vás pred chorobou a nebezpečenstvom
Už v stredoveku ľudia vedeli, že tlejúci popol môže spôsobiť veľké škody a premeniť celé dediny na popol a prach. Len kominár mohol zabrániť takémuto nešťastiu. A v časoch minulých bolo zvykom, že kominár okrem koncoročného zúčtovania rozdával aj kalendár plný prianí do nového roka. Hovorí sa, že farbou svojho oblečenia pripomína čerta, a preto má schopnosť zahnať čertov či iné zlé mocnosti. Tak vás ochráni pred nebezpečenstvom alebo chorobami.

Štvorlístok Shamrock
Nosí šťastie a lásku
Ďatelinový trojlístok považujeme za bežný. Štvorlístok je už niečo výnimočné, tak ako aj šťastie. Musíte dlho čakať alebo hľadať, aby ste ich našli. Jedna z legiend hovorí, že po vyhnaní z raja zobrala Eva štvorlístok so sebou do chladného sveta. Pre šťastie. Šťastie prináša, iba ak ho dostaneme do daru alebo ho náhodou, bez hľadania, nájdeme. Má nás taktiež ochrániť pred čarodejníkmi a bosorkami. Ak si ho vraj slobodné dievča položí pod vankúš, prisní sa jej o budúcom ženíchovi.

Prasiatko
Privolá blahobyt a plodnosť
Dlho sa prasiatko považovalo za symbol nečistoty. Časom sa začalo spájať s blahobytom, plodnosťou a so šťastím. Bolo svätým zvieraťom starých Germánov a Gréci prasce obetúvali svojej bohyni Demeter. Na prelome nového a starého roka by sme mali zjesť kúsok bravčového mäsa, aby nás šťastie v novom roku neobišlo. Marcipánové či perníkové prasiatka, ktorými sa obdarúvame, majú pravdepodobne spojitosť so stredovekým zvykom. Vtedy dostával účastník nejakého súboja či súťaže ako cenu útechy prasiatko.
Pig
Podkova
Vstupná brána pre šťastie
S týmto symbolom budete mať asi najviac práce. Podkova prináša šťastie, iba ak ju koník stratí a vy ju nájdete. Kupovaná podkova nemá čarovnú moc (ale keď budete pevne veriť, zázraky sa stanú). Ak nájdete podkovu, ktorá má ešte aspoň tri klince, znamená to mimoriadne šťastie. Podkovu by ste mali pribiť nad prah vchodových dverí alebo nad balkón. A nezabudnite, že musí visieť otvoreným koncom nahor. Len tak bude slúžiť ako vstupná brána pre šťastie, ktoré potom u vás zostane.

Imelo
Chráni pred zlými duchmi
Imelo sa používa ako adventná výzdoba. Zaľúbenci sa zvyknú pod ním bozkávať. Ak chcete, aby váš domov so všetkými obyvateľmi, či už ľuďmi alebo zvieratami, bol chránený pred zlými duchmi, snami či úderom blesku, zaveste si imelo. Kedysi sa vešalo do stajní, stodôl či dnu do domu.

Minca pod tanierom
Pritiahne dostatok financií
Už na štedrú večeru v niektorých rodinách kladú mincu každému pod tanier či pod obrus. Tá tam zostáva ešte až do prelomu starého a nového roka. Okrem toho, že sa verilo, že minca ruší všetky zlé čary, znamená aj to, že v niečom malom je počiatok niečoho väčšieho. V tomto prípade ide o dostatok financií počas nasledujúceho roka.

Lienka
Symbolizuje šťastie a usilovnosť
Sedem bodiek na jej krídlach má dôvod. Číslica sedem je šťastným číslom, preto majú novoročné lienky práve sedem bodiek. Ladybug

Muchotrávka
Keď germánsky boh extázy putoval po oblohe so svojimi koňmi, všade, kde padli na zem ich sliny, vyrástli muchotrávky. Tie bývajú spájané aj s čarodejnicami v dobrom i zlom význame. Podľa toho, či chceme využiť ich služby, alebo ich naopak zahnať. Ako novoročný symbol preto určite slúžia tomu druhému účelu.

Žiadne komentáre: